32.8 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalSolomon îi execută pe constructorii de la Gară

Solomon îi execută pe constructorii de la Gară

Deşi Piaţa Gării din Craiova trebuia cosmetizată până pe 13 martie, lucrările sunt departe de a fi finalizate. Constructorul, Cavi Imexco SRL, riscă să fie inclus pe lista neagră a participanţilor la licitaţiile pe bani publici.

 

Pe şantierul organizat încă din vara trecută în Piaţa Gării din Craiova, delăsarea are diverse chipuri: un muncitor dezmiardă un maidanez, un coleg al său îl priveşte rezemat în cazma, iar alţi doi angajaţi freacă în gol nişte obiecte neidentificabile, din poziţia aşezat. Singurul element viu din peisaj, măcar fiindcă făcea zgomot, părea vineri un excavator, care mişca molozul printre conducte. Investiţia în modernizarea Pieţei Gării a fost demarată în august 2007 şi prezentată ca obiectiv important al municipalităţii şi în 2007, şi în 2008. Conform contractului încheiat între administraţia publică locală şi firma Cavi Imexco SRL, câştigătoarea licitaţiei de anul trecut, obiectivul trebuia predat pe 13 martie 2008. Acest lucru nu s-a întâmplat şi, în ciuda faptului că primăria a acceptat sistarea activităţii în noiembrie, decembrie şi ianuarie, constructorul riscă o penalizare care s-ar putea materializa în eliminarea din viitoarele licitaţii la care Cavi Imexco ar dori să participe. Primarul Craiovei, Antonie Solomon, nici nu mai vrea să audă de această firmă. „În Piaţa Gării nu se lucrează. Se face orice altceva, dar nu se lucrează! Investiţia este mult în întârziere şi le-am spus celor de la Tehnic să-i cheme pe directorii Cavi şi să-i întrebe ce gând au. Craiovenii sunt şi aşa sătui de şantiere. Fără ele nu se poate, dar nici să le tărăgănăm aşa, la nesfârşit, pe bani publici nu merge“, a spus vineri primarul Antonie Solomon. Directorul Cavi Imexco, Viorel Călin, susţine că nu e vorba de nici o întârziere. „Este o neînţelegere. Faţă de proiect, în Piaţa Gării sunt de realizat multe lucrări suplimentare. Practic, ceea ce ne-a cerut primăria s-a făcut şi ar putea fi dat în folosinţă în scurt timp. Altfel, probabil că tocmai la sfârşitul lunii august vom da jos gardul care împrejmuieşte şantierul“, a spus Călin.

Imaginile din şantier îl contrazic însă pe directorul Cavi Imexco, fiindcă realizările, în afara aleilor din staţiile de autobuze, nu se văd, spaţiile verzi nu există, iar conductele care ar trebui amplasate în subsol stau la soare.

Dezinformare la nivel înalt

Modernizarea Pieţei Gării este primul pas în transformarea zonei de la intersecţia străzilor Dacia şi Decebal, care ar costa 7,5 milioane de lei. Lucrările primei faze, care trebuia finalizate pe 13 martie 2008, constând în amenajarea reţelelor, a staţiilor de autobuz, a spaţiilor verzi etc., au fost evaluate la 2,57 milioane de lei. Deşi era vizibil cu ochiul liber că proiectul este aplicat cu frâna trasă încă din ianuarie, funcţionarii din Primăria Craiova nu au considerat acest fapt un motiv de alertă şi au anunţat că este normală proporţia de realizare a investiţiei de 21%, înregistrată la începutul lunii februarie 2008, inducându-l în eroare şi pe primarul Antonie Solomon. Acesta credea, pe 6 februarie 2008, că pe şantierul din Piaţa Gării s-a lucrat şnur cât vremea a permis şi că respectiva investiţie este motiv de mândrie pentru craioveni şi pentru municipalitate.

Cavi, din nou la licitaţie

Din august 2007, firma Cavi Imexco SRL a mai participat la licitaţii pe banii publici ai Craiovei, pe care însă nu le-a câştigat, şi este ofertantă în acest moment la o investiţie în reţele de alimentare cu apă potabilă. Potrivit directorului Direcţiei Investiţii a primăriei, Sever Bordu, legislaţia în vigoare îi permite autorităţii contractante să sancţioneze firmele care în trecut nu şi-au respectat contractele. „În Piaţa Gării, lucrările sunt, într-adevăr, mult întârziate. Dacă se va dovedi că este vinovat constructorul pentru întârziere, atunci acesta poate fi depunctat la viitoarea licitaţie la care participă“, a spus directorul Sever Bordu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

19 COMENTARII